Dagens Facebook-innlegg
Ingen hadde større innflytelse på gullalderens estetiske regime ved Det Kongelige Teater enn billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770–1844). Henrik Ibsen stod i gjeld til Thorvaldsen, slik dennes ideer om det skjønne ble formidlet gjennom jomfru Pätges’ / fru Heibergs spill under Johan Ludvig Heibergs overoppsyn. Den skjønne bevegelse; for Thorvaldsens skulpturer positur, var grunnleggende. Torvald – som deler bevegelser inn i skjønne og uskjønne – strever hele tiden med å tvinge Nora inn under det thorvaldsenske skjønnhetsregime. Thorvaldsens estetikk baserte seg på de antikke greske skulpturene. Torvald har en aversjon mot skreddersøm; hverken Thorvaldsens eller de greske skulpturene avbildet skreddersøm; her var det draperi eller lutter nakenhet. Torvalds dukkelek med Nora, som kan synge, danse, deklamere, forkle seg etc., viser til et teater i den kontrollerte skjønnhetens tegn.
Bertel Thorvaldsens skygge ruver i bakgrunnen til «Et dukkehjem». Men i stykkets første sceneanvisning, beskrivelsen av Helmers’ stue, finnes vitnesbyrd om et mer konkret nærvær. På en etagère er «porcellænsgenstande og andre små kunstsager» oppstilt. Små kunstsaker i porselen som kan stå, er trolig skulpturer i porselen; de andre kunstsakene er altså i et annet materiale. Helmers har neppe kommet hjem fra Italia uten noen kopier av antikke skulpturer. Jeg vet ikke hvilket materiale som ble brukt til turistnips på 1800-tallet, men noterer at Ibsen skjelner mellom kunstsaker i porselen og kunstsaker i et annet materiale eller kanskje flere andre materialer. Populær, standard pynt i borgerlige hjem i andre halvdel av 1800-tallet var porselenskopier av Thorvaldsens skulpturer i miniatyr.
Norge hadde ingen porselensfabrikk før Porsgrunds Porselænsfabrik ble etablert i 1885, så porselensgjenstandene er import. De første som fremstilte Thorvaldsens skulpturer i porselen, såkalt biskuitporselen, var Den Kongelige Porcelainsfabrik. Den fikk etter hvert konkurranse fra Bing & Grøndahl, som åpnet salget i desember 1854 med følgende annonse i avisen: «Fabrikken vil beskjeftige sig med Biscuitarbejder, navnligen Copier efter Thorvaldsen, hvortil Modellerne udføres under Tilsyn af Hr. Professor Bissen.»
Populariteten til Thorvaldsen porselensskupturer holdt seg lenge i de lune overpolstrede borgerhjem. Klunketidens store porselensikon var Thorvaldsen «Kristus», som viser den oppstandne skyldfrie Frelser, kopi av marmorstatuen i Vor Frue kirke.