Det lærde Holland

lørdag 5. april 2025

Alvepiken og den napoletanske fiskerpiken i Rosenvænget ("Et dukkehjem")


Dagens Facebook-innlegg

Påsken 1871 stod Ibsen på terrassen til Johanne Luise Heiberg i Rosenvænget, et eksklusivt villastrøk i København, og stirret utover mot Øresund. Etter besøket, der dikteren hadde vært påfallende taus, skriver han «Rimbrev til fru Heiberg».
Ifølge diktet fikk Ibsen et syn av alle skipene som gjennom århundrer har seilt gjennom Sundet på vei mot Østersjøen. Plutselig dukker fru Heibergs rollekarakterer opp, forvandlet til skuter som glir inn i spøkelsesflåten. «Agnete» heter én. Det er «Elverpigen» Agnete i Johan Ludvig Heibergs Elverhøj, der alvepiker danser i måneskinn. Agnete er en av fru Heiberg mest berømte roller, som hun spilte den gang hun ennå het Hanne Pätges. Da Nora frister Torvald (sikter til Bertel Thorvaldsen) med at hun skal leke (les spille) alvepike og danse for ham i måneskinn, peker det mot fru Heibergs Agnete. Rollekarakteren har inspirert Ibsen til alvepikene i de tidlige nasjonalromantiske stykkene.
«Slank og smekker,
drømfyldt jomfru mellem snekker,
glider en mig just forbi.
Hun er lig et sagn, der bæver
bag det slør, det hylles i;
hun er lig et syn, der hæver
sig og svæver
ad en lukket gåde-sti.
Ellepiger
vinker, viger,
svøbt i skum om bougens stavn;
alfer følger
kølens bølger;
men i flagets folder dølger
sig ‘Agnetes’ navn.»
Fenella i Den stumme fra Portici er en annen av fru Heibergs berømte roller (den er ikke nevnt i diktet). Her opptrer jomfru Pätges i napoletansk fiskerpikekostyme. Det danses tarantella i operaen, men Fenella er bare tilskuer. Frederik 6, som overvar forestillingen, ble så begeistret at han forærte jomfruen et taffelur med en fisker og fiskerpike i italiensk kostyme. Av gjenstander Ibsen har sett inne i fru Heibergs villa, nevner han bare bysten av Heiberg. Men det kan ikke utelukkes at også taffeluret, et trofé, har stått fremme.
Under Italia-turen lot Torvald sy en napoletansk fiskerpikedrakt til Nora, som hun skulle ha på seg når hun danset tarantella. Dette viser til fru Heibergs suksess som den napoletanske fiskerpiken Fenella. Tarantella ble danset av forskjellige folk en rekke steder i Italia, spesielt i sør. Når Ibsen knytter tarantelladansen til fiskerpike og Napoli, peker det direkte mot Fenella og Den stumme i Portici som foregår blant fiskere i Napoli.

Over: fru Heibergs villa i Rosenvænget, under: kostymetegning til Agnete og Fenella 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar