Det lærde Holland

onsdag 15. november 2017

Dagens facebook-innlegg


Ninja Benneche ("hemmeligheten bak Peer Gynt"; NRK2 14.11.)) mener Begriffenfelds kroning av Peer som selvets keiser i dårekisten i Kairo er en henspilling på Napoleons egyptiske felttog og hans kroning av seg selv til keiser i Paris.



Dersom forstavelsen "Be-" fjernes, får vi "-griffenfeldt". Dette sammenfaller med adelsnavnet som den tidligere skriveren til Frederik 3, Peder Schumacher, ble belønnet med sammen med grevetittel. Det viktigste skriftet fra "Skomakerens"/"Griffens" penn var det krimskramsede kongelige pergament, for å vri på Peers replikk, Kongeloven. Her blir det stadfestet at den danske konge er det høyeste hode på jorden, og at han kan gjøre akkurat det han selv vil, altså følge sine egne ønsker, lyster og begjær - for nok en gang å sitere Peer - og dét gjorde da også de danske enevoldskongene til gangs. Dette var i like linje etter den berømmelige Christian 4, som også fulgte sine egne ønsker, lyster og begjær. Etter innføringen av eneveldet i Danmark-Norge var det ikke lenger noen som var verdig til å sette kronen på den nye konges høye hode, så det gjorde han selv.
Når Ibsen har henlagt narrekroningen av Peer, det blankslitte norske skytterikon og nasjonalromantikkens kongehåp, til Kairo, er det fordi Holberg forklarer israelittenes avgudsdyrkelse med egypternes oksekult (jfr. oksen Apis' sentrale plass i kroningsscenen). At åstedet er byens dårehus, er en direkte referanse til Holbergs "Peder Paars", hvor den komiske helt hentes rett fra dårehuset for å ledes i et kongelig opptog ut av byen. Den ytterst servile minister Hussejn, som påstår seg å være en penn og ber om en kniv slik at han kan få spisset seg og slikket i seg sitt eget blekk, er en hentydning - uttalt satirisk - til den tjenstvillige skriver Schumacher, senere rikskansler Griffenfeld, som var like ved å bli halshugget med sverd fordi han ikke var enig med kongen, hvis makt til å ta og gi liv han selv hadde nedtegnet med fjærpenn på et pergament kranset av kruseduller.
(Innlegget utelukker ikke at Napoleon kan inngå i Ibsens referansegrunnlag sammen med andre store herskere.)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar