Dagens facebook-innlegg
Noras hjemsted er et tettsted. Noras far var embedsmann; det taler for at de har bodd i et administrasjonssenter i et sogn. Det reises tvil om farens embedsførsel, og avisene er fulle av kritikk. Det dreier seg neppe om aviser på hjemstedet, men i en by, trolig den nærmeste. Den må være av en viss størrelse og betydning, slik at det utgis aviser der.
Torvald og Nora gifter seg, og Torvald slutter i departementet. De flytter til byen; spørsmålet er hvilken by. Her tar Torvald mange oppdrag som advokat, noe som tyder på at det dreier seg om en større by. Også i denne byen utgis det aviser.
To år etter «Et dukkehjem» utkommer «Gengangere», der det hele tiden er en veksling mellom byen og herregården Rosenvold. Det er ingen tvil om at Rosenvold sikter til baroniet Rosendal, nasjonalromantikkens knutepunkt i Norge. Byen er Bergen, der Ibsen arbeidet ved Ole Bulls Norske Theater. Det er en rekke paralleller mellom «Et dukkehjem» og «Gengangere», blant annet er lord Oswald i Madame de Staëls «Corinne – ou l’Italie» blant modellene både for Torvald Helmer og Osvald Alving.
Rosendal er administrasjonssenter i Kvinnherad, som først var herred, siden sogn og deretter kommune. Mellom Rosendal og Bergen var det damskipsforbindelse, og både Kristine Linde og pastor Manders reiser med dampskip. For øvrig er bergensavisene tema i «Gengangere». Det åpner for at Noras far har hatt en stilling i administrasjonen i Kvinnherad, muligens den øverste; amtmann eller fogd.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar