Kommentarer til En folkefiende, XI
Te- og kaffebord hos kannestøpermesteren
"Disiplene" Tomas og Peter, likesom Pettersen og Jensen i Vildanden, er rollefigurer som peker mot forkvakling av Skriften og brudd mot den kristne troslære. Lampe med og uten skjerm viser til Bergprekenen og lignelsen om lyset og skjeppen. Bergprekenen i Matteusevangeliet, som også finnes i en kortere utgave i Lukasevangeliet, inneholder sentenser som er blant Bibelens oftest siterte. Bergprekenen er rettet til disiplene, og det kan være interessant å holde Tomas' og Peters uttalelser og handlinger opp mot denne. Prekenen innledes med de ni saligprisninger, og levner hverken byfogden eller doktoren særlig håp om salighet. Jeg siterer enkelte av saligprisningene og innleder med den første (sitatene i parentes er fra Lukas 6)
"Salige er de Fattige i Aanden, thi Himmeriges Rige er deres. ("Og han (Kristus) løftede sine Øine op over sine Disciple og sagde: Salige ere I Fattige! thi Guds Rige er eders."
"Salige ere de Sagtmodige, thi de skulle arve Jorden."
"Salige ere de, som hungre og tørste efter Retfærdighed, thi de skulle mættes." ("Salige ere I, som nu hungre! thi I skulle mættes.")
"Salige ere de Fredsommelige, thi de skulle kaldes Guds Børn."
Nå er riktignok ikke Tomas opptatt av sin egen salighet; hvordan det forholder seg med Peter, er mer usikkert. Byfogden har latt seg lokke med på brorens plan om badeanstalten for å bringe penger til byen. Peter og Tomas skal altså selge helbredelse til de syke. Også disiplene Peter og Tomas helbredet mennesker, men de tok seg ikke betalt. Forut for Bergprekenen hadde Jesus vandret rundt i Galiea, forkynt om himmelriket og helbredet mange mennesker, og det var dette som førte til at folk samlet seg rundt ham. I Mat 10,1-5 fortelles at Jesus kalte til seg sine tolv disipler og gav dem makt til å drive ut urene ånder og helbrede alle sykdommer og plager. Deretter navngis disiplene, først Simon som ble kalt Peter, og siden altså Tomas blant resten av disiplene. Det er viktig hele tiden å fastholde den bibelske bakgrunn for Ibsens valg av navnene Peter og Tomas, en bakgrunn som løftes frem til overteksten idet Tomas helt på slutten erklærer at han trenger minst tolv gutter for å utspre budskapet om det frie, fornemme menneske, etter først å ha forsikret seg om at datteren Petra (av "Peter") vil hjelpe ham; "Hør, det må du hjælpe meg med, Petra."
Etter lignelsen om lyset og skjeppen som tjener til å forklare at disiplene skal skinne for menneskene slik at de ser de gode gjerninger disiplene gjør og priser Gud i himmelen, går Jesus rett over til Loven (vers 17-20):
"I skulle ikke mene, at jeg er kommen for at afskaffe Loven og Propheterne; jeg er ikke kommen for at opløse, men for at fuldkomme. Thi sandelig siger jeg eder; indtil Himmelen og Jorden forgaae, skal end ikke een den mindste Bogstav eller een Tøddel forgaae af Loven, førende de Ting skee allesammen. Derfor, hvo, som bryder eet af disse mindste Bud og lærer Menneskene saaledes, han skal kaldes den Mindste i Himmelriges Rige, men hvo som dem gjør og lærer; han skal kaldes stor i Himmelriges Rige."
Siden følger en innskjerpelse av budene, deriblant det tredje/andre som forbyr å misbruke Guds navn, som brytes av rollekarakterene fortløpende gjennom hele stykket. Vers 34-38:
"Men jeg siger eder, at I skulle aldeles intet sværge, hverken ved Himmelen, for den er Guds Throne, ei heller ved Jorden, thi den er hans Fødders Skammel, ei heller ved Jerusalem, thi det er den store Kon ges Stad. Du skal ikke heller sværge ved dit Hoved; thi du kan ikke gjører eet Haard hvidt eller sort, men eders Tala skal være ja, ja, nei, nei; men hvad der er over dette, er af det Onde."
Videre inneholder Bergprekenen en kraftig innskjerpelse av flere gammeltestamentlige leveregler, som å vende det annet kinn til hvis noen slår deg på det høyre og å elske sin fiende, ikke bare sin neste sin fiende; "Thi dersom I elske dem, som eder elske, hvad have I da for Løn? gjøre ikke ogsaa Toldere det samme?"
***.
Tomas Stockmann forklarer innkjøpet av bordteppe og lampeskjerm med at "en videnskabsmand bør dog leve en smule fornemt". Den selvbestaltede opphøyelse til vitenskapsmann skyldes nok prøvene doktoren har tatt av vannet i badeanstalten, som han har videresendt til universitetet for analyse. At innsamling av vannprøver skulle kvalifisere til benevnelsen vitenskapsmann, virker unektelig pussig. Det samme gjelder Tomas' vektlegging av de rent ytre uttrykk for sin nyvunne posisjon i samfunnet. Hvorfor er en lege, som deltar med iver i den folkelige frihetskamp, opptatt av å ha det fornemt? Sannsynligvis er årsaken å finne i det litterære forelegg for Tomas Stockmann, den politiske kannestøper (jfr. innlegget 21.11.18 om de tekstlige forelegg). Som nevnt i tidligere innlegg, er Herman von Bremen påfallende opptatt av å etterstrebe en fornem livsstil, noe som kommer til uttrykk allerede før han blir utnevnt til borgermester under et narrespill. Koblet til mester Hermans politiske interesse er altså en uttalt streben etter et fornemt liv. Etter "utnevnelsen" utspilles følgende scene mellom mann og kone:
"Herman: Geske! Geske!
Geske (indenfor): Jeg har icke Stunder.
Herman: Herud, jeg har noget at siige dig, som du aldrig drømte om din Livs-Tid.
Geske: Nu, hvad er paa færde?
Herman: Har du noget Caffee i Huset?
Geske: Hvad Snack! naar brugte jeg Caffee sidst?
Herman: Du kommer at bruge det herefter da, inden en halv Time faar du Visit af alle Raads-Herrernes Fruer."
Scenen kan sammenstilles med følgende i En folkefiende:
"DOKTOR STOCKMANN: (...) Katrine, får vi så ikke toddyen ind?
FRU STOCKMANN (som går mod spisestuen) Nu kommer jeg med den.
DOKTOR STOCKMANN: Og sæt Dem så her i sofaen hos mig, kaptejn Horster. En sjelden gæst, som De –. Vær så god; ta’ plads, mine venner.
(Herrerne sætter sig om bordet. Fru Stockmann bringer et bræt, hvorpå kogemaskine, glasse, karafler og øvrigt tilbehør.)
FRU STOCKMANN: Se så; her er arrak, og dette her er rum; og her står kognak. (...)"
Under serveringen av gjestene i henholdsvis den politiske kannestøpers og den politiske doktors hjem serveres kostbar importert drikkevare. Det er også likheter i rammen rundt serveringen. Noe av det første mester Herman gjør etter narreutnevnelsen, er å sende tjenestegutten Henrich ut for å skaffe et tebord og noen kopper, samtidig får han beskjed om å be piken kjøpe kaffe for fire skilling. Tebord og kaffe er en pussig kombinasjon. Litt senere i samme replikk sier mester Herman: "Om Morgenen skal der et Thee-Bord være decket for Fremmede, som kommer, om Eftermiddag et Caffee-Bord; og derpaa spilles Kort."
Ut fra Holbergs bruk av "Thee-Bord" andre steder i skriftene er det sannsynlig at forfatteren sikter til et bærbart bord med alt som behøves til teserveringen: kanne, kopper, tesil, te etc., og i tillegg en kokemaskin eller vannkanne/-potte plassert over en varmekilde. Tebordet gjøres ferdig ute på kjøkkenet og bæres siden inn i stuen, fortrinnsvis av en tjener.
Roelof Koets II (ca. 1680)
En families posisjon kunne avleses på standarden på tebordet og resten av av -utstyret. I Holbergs Dannemarks og Norges Beskrivelse står følgende:
"Omtrent 2de mile imod westen til norden fra Sillejords præstegaard ligger et højt field, bestaaende af mørke-rød steen formenget med adskillige igiennemskinnende pletter og aarer; Samme steen er haardere end agat, og kand bruges til at slaae ild med bedre end nogen flint; Man holder den for at være en jaspis, efterdi den formedelst sin haardhed ikke kand arbeydes med jern eller staal, men maa slibes med smirgels, og poleres med tripol; hvorved den faaer en sterk glands ligesom agatsteen: Af denne, saa kaldede jaspis lod hans Excellence Her Statholder Wibe udi aaret 1726, slibe et thee-bord, som Ao. 1727 til Kongl. Majest. blev nedsendt."
Mester Herman ønsker at Geske skal opptre som fornem vertinne, og da må hun kunne by på te om morgenen. For at serveringen skal fremstå som fornem, må det altså anskaffes et tebord og kopper, trolig av porselen, resten av utstyret finnes trolig i kannestøperhjemmet. Etter hvert som tedrikkens popularitet økte, ble det vanlig å henvende seg til den lokale kannestøper som produserte tekanne og -kjele; tesil kunne ganske sikkert kannestøperen levere. Også kaffeserveringen fordret kanner, og tinnkanner utgjorde et billigere alternativ til porselenskannene som i førstningen var kinesiske.
Det er Henrichs noe spesielle servering av kaffe vi får se, der han kommer inn på scenen med et kaffebord som han har skaffet seg ute på byen. Bestillingen lød på tebord, men dette ville neppe Henrich fått tak i i byens håndverkerkstrøk, der mester Herman formodentlig holder til; trenger du skjødehund, får du nøye deg med naboens bandhund. Dessuten fremgår det av replikkvekslingen at tjeneren har forvekslet tebord med kaffebord, og det er altså et slikt han kommer drassende inn med. Henrich utviser stor geskjeftighet under forberedelsen av kaffeserveringen, og trolig er hele denne seansen brudd mot kutyme. Det gjelder for all del Geskes ordre om å blande sirup i kaffen (i stedet for sukker), men trolig også dét forhold at et kaffebord bæres inn i stuen. Mens teen ofte er blitt tilberedt inne i stuen på et tebord idet varmt vann helles over tebladene, er nok kaffen blitt kokt ute på kjøkkenet og siden båret inn i stuen og plassert på et kaffebord som utgjør en del av det faste inventaret.
Tekanne i tinn fra 1700-tallet.
Det er verdt å merke seg at man i det von bremenske hjem ikke trenger å låne hverken te- eller kaffekanne, og når Geske ber Henrich komme sirup i kaffen, er det utvilsomt i kaffekannen. Hos herr og fru bormester von Bremen er det duket for te- og kaffedrikking for fulle mugger og kanner, noe som bringer tanken på mester Hermans forslag om det nye regime for Hamborg. I innlegget 16.6.18 skriver jeg blant annet (redigert):
Overfladisk sett kan det virke som om Hermans regimeforslag er folkelig, men dersom det overføres til danske forhold der adelen utestenges og en representant fra de ulike håndverkerlaug innehar borgermesterhvervet en måned av gangen, ville resultatet utvilsomt bli etter Christian 4s ønsker: ubegrenset etablering av kompanier og kolonier, for ikke å forglemme manufakturer og verksteder der håndverkerne fremstiller sine ulike produkter. De håndverkere mester Herman nevner som fremtidige borgermestere i tillegg til kannestøperne, er gullsmeder og skreddere, det vil si håndverkere som er sysselsatt med å dekke danskenes begjær etter fremmede luksusvarer. Gull måtte importeres, opprinnelig vel i form av ferdige gullarbeider, og skredderne fremstilte neppe klær i hjemmetilvirket lerret og vadmel, men i finere importerte tekstiler. Det var dette Christian 4 ville sette en stopper for med etableringen av hjemlig tekstilindustri, deriblant Silkeverket; alt tapsprosjekter. Her skal vi erindre håndverkerne som senere trakk seg fra Collegium Politicum, nemlig parykkmakeren, maleren, farveren og tapetmakeren, som alle leverer produkter "der allene tiene til vellyst": parykker, malerier og gobeliner. Også Gert Buntmaker og Richart Børstenbinder, som blir igjen i Collegium politicum, produserer finere artikler som pelser og koster av dyrehår."
Kannestøpermester Herman von Bremen deltar i kollegiets ønske om oppkomst i Hamborg (skalkeskjul for København) tilskyndet av oversjøisk handel med egne skip, og han mener de bør skaffe seg i byer i India. Dansk ostindiahandel kom da heller ikke særlig lenger enn til India, utover noe handel med Kanton i Kina hvor det var mulig å skaffe seg den ettertraktede luksusvaren te. Men det er klart at jo mer handel med kaffe, te, krydderier og sukker på fremmede kontinenter, desto større etterspørsel etter tinnkjørler; -potter, -kanner og -bøsser til å oppbevare og tilberede importvarene i. Jo større utbredelse av skikken med å gi te- og kaffebord, jo flere bestillinger for kannestøperlauget. Regnestykket grunner seg på tesen om at øket forbruk fører til stadens florering, noe jeg mener den gyldne middelveis forfatter, moderasjonsmoralisten Holberg, tar avstand fra, undertekstlig, i sine skrifter (jfr. tidligere innlegg).
Pepperbøsser.
Sukkerbøsser.