Kommentarer til En folkefiende, XXVI
Folkefiende og fariseer
Matt 23,27, som Tomas Stockmann henviser til med "en kalket forgiftig grav", inngår blant Kristi verop mot fariseerne og de skriftlærde:
"Ve Eder, I Skriftkloge og Farisæere, I Øienskalke! thi I ligne kalkede Grave, som udvendig synes deilige, men indeni ere fulde af døde Ben og al Urenhed».
Kristi fordømmelse av fariseerne og de skriftlærde i 23.27 har sin parallell i Lukas 11,44, som har en litt annen ordlyd: "Vee eder, I Skriftkloge og Pharisæer, I Øienskalke! At I ere som (de Dødes) ukjendelige Grave, og Menneskene, som gaae over dem, vide det ikke."
Nede i graven går den døde menneskekroppen i forråtnelse og blir etter hvert til jord og knokler, det samme skjer med nedgravde dyrekadavere. Det er en del av naturens kretsløp; av dødt organisk materiale spirer, eller også spretter, for å sitere doktor Stockmann, nytt liv. Levningene etter et dødt menneske og det som kommer berøring med disse, for eksempel jord eller steiner, er blitt oppfattet som urene innen jødedommen. Det har ført til et behov for å merke gravene, og til dette formål har man brukt kalk. Matt 23,27 kan tolkes slik at den hvite kalken samtidig har hatt en forskjønnende virkning, formodentlig spesielt i de tilfeller der den ytre delen av graven har bestått av skulptert stein. Kristi budskap er at folk må vokte seg for fariseerne fordi deres urenhet i trosmessig eller moralsk forstand er skjult. Hvorvidt han samtidig sikter til at fariseerne er dødelige, det vil si fordervelige liksom alle andre mennesker, uaktet sitt rene levnet, er jeg usikker på. Det som er sikkert, er at vask ikke letter veien til himmelrike og evig liv.
Fariseerne la stor vekt på renslighet. Hos Lukas er foranledningen til Kristi fordømmelse at Frelseren var innbudt til å spise hos en fariseer og unnlot å vaske hendene før måltidet. Dette førte til forbauselse hos fariseeren, hvorpå følger Kristi kjente verop over de skriftlærde og fariseerne. Det første lyder slik."39. Men Herren sagde til ham: I Pharisæer rense nu Bægere og Fade udvortes, men det, som er indeni eder, er fuldt af Rov og Ondstab."
For vår sammenheng er det Ibsens forståelse av skriftstedet som er det vesentlige. Sammenhengen hentydningen opptrer i i skuespillet, tyder på at Ibsen har oppfattet Kristi fordømmelse av fariseerne både i konkret og overført moralsk betydning.
Det kan virke merkelig at fritenkeren doktor Stockmann tar Jesu verop i sin munn, men dette refererer seg til et av stykkets metaplan der Tomas' og fritenkerne i "Folkebudet" motstilles Kristus og disiplene. Bakgrunnen for Tomas' sammenligning, eller lignelse, er at han mener badeanstalten er usunn, eller sågar giftig, på grunn av forurenset vanntilførsel, og at dette skjules når badet fremstilles som spesielt helsebringende. Til dette er å si at det særlig er doktor Stockmann selv som har "skrevet og skrevet" og "lovprist" badet. Det må forstås slik at han mener det er riktig å lovprise en badeanstalt der det finnes rent vann, noe som bringer ham i samme kategori som fariseerne, som holdt strengt på Moselovens renhetsforskrifter. I innlegget 5.3.19 omtaler jeg det strenge renslighetsregimet som hersker i det stockmanske hjem:
"I femte akt, etter at Tomas har skjelt ut broren for den 'fæleste plebejer', og byfogden har sagt ham opp som badelege, slynger Tomas ut: 'Tvi, tvi, tvi! Katrine! Gulvet skal skylles efter ham! Lad hende komme ind med en balje, hun – hun – hvad fanden –, hun, som altid er sodet om næsen –' I det stockmanske hjem følger man tydeligvis et strengt renslighetsregime, utvilsomt harselas med Eilert Sundt, Norges renslighetsapostel. At renslighet er tema i skuespillet, fremgår også av Morten Kiils replikk: 'Jeg holder på mit gode navn og rygte. Folk kalder mig for 'grævlingen', har jeg hørt sige. En grævling, det er jo en slags gris, det; men det skal de aldrig i verden få ret i. Jeg vil leve og dø som et rensligt menneske.'"
Akkurat slik fariseerne vasker seg og sine begre fremhever doktor Stockmann vannets gunstige virkning for menneskene. Morten Kiil er stykkets satiriker, og utsagnet om at han holder på sitt gode navn og rykter og vil leve og dø som et renslig menneske, er harselas med svigersønnens renhetsmani, samtidig har det en umiskjennelig fariseisk klang. Doktorens instruks om at det skal skylles etter byfogden, vitner om at han tillegger rent vann en rensende effekt moralsk sett. Det samme gjaldt fariseerne som oppfattet seg som plettfrie og rettferdige. Og det skulle ikke være nødvendig å si at doktoren selv føler seg som et rent menneske i alle betydninger av ordet, inklusive renslig. For dem som ikke lenger tror på Gud, finnes intet syndefall og heller ingen syndepletter som ikke kan vaskes av.
Doktor Stockmann er manisk opptatt av bekjempelsen av urenhet, sykdomsstoffer, gift og løgn og mener at han representerer de motsatte kvaliteter: renhet, sunnhet og sannhet, kort sagt Bjørnstjerne Bjørnsons idealer. For øvrig er doktor Stockmann, liksom Bjørnson, biografisk modell for folkefienden, opptatt av det frie menneske. I Stockmanns tilfelle innebærer det frihet fra all verdslig øvrighet – noen himmelsk finnes ikke – trellearbeid og nedarvet kunnskap. Doktoren ordinerer altså rent vann til syke – og friske – mennesker for at de skal bli sunne. Dette peker mot Bjørnsons kampsak: forestillingen om den rene mann og kvinne. Det bjørnsonske renhets- og sunnhetsbegrep har likhetstrekk med forestillingen om menneskets uskyldstilstand i paradishaven; Adam og Evas bekymringsløse liv uten hunger, kulde, barnefødsler, trellearbeid, sykdom og død. Egentlig var ikke Bjørnson spesielt opptatt av syndefallet den gang han regnet seg som kristen heller, men etter avsvergelsen av Gud er menneskets potensielle renhet blitt innlemmet som et uttalt bud i dikterens nye tro.
"Doktor Stockmann unnskylder den lite passende benevnelsen av seg og broren som gamle støtere med sin ubeskrivelige lykkefølelse 'midt i alt dette spirende, sprættende liv'. Det er verdt å notere seg at Stockmann, hvis etternavn peker mot en død trestamme, gleder seg over det spirende nye liv. Motsetningen blir desto tydeligere ved at utgangspunktet for uttalelsen er beskrivelsen av ham selv og broren som støtere; bena er stive som stokker, motsatt de unge som skal vokse seg sterke.
Det er en kjensgjerning at det som spirer og spretter, har død og fordervelse som sin forutsetning; naturens vokster skyldes jorden som berikes av døde planter og dyr. I denne prosessen deltar også slike småkryp som snart skal skape katastrofestemning i det stockmanske hjem, hvor det råder et renhetsregime som ikke står tilbake for noen fariseers, nemlig infusorier eller flimmerdyr."
I innlegget 19.12.18 viser jeg hvordan Tomas unngår temaet død med replikken "De stenene skal jeg gemme som en helligdom. Ejlif og Morten skal få se på dem hver dag, og når de er ble’t voksne, skal de få dem i arv efter mig." Det er ikke barnas alder som gjør at arveretten trer i kraft, men farens død.
Overfladisk sett er det en likhet mellom de kalkede urene jødiske gravene og det lovpriste badet med angivelig uren vanntilførsel, men det finnes også viktige ulikheter. Kalken har en nytteverdi ved å advare om at her under eller -bak er et lik som er i ferd med å råtne og derfor er urent, infisert av bakterier, sier vi i dag. I badeanstaltens tilfelle er hvitkalkingen eller lovprisningen av annen art, idet den hevder at det som er "indeni", nemlig selve badeanstalten, er ren, det vil si den tilbyr rent vann. Så langt går ikke fariseerne, de nøyer seg med å vektlegge sin egen ytre renhet slik at fokus tas vekk fra gravens råttenskap / deres egen umoral. For doktor Stockmann blir først badet til en grav, det vil si et urent eller "forgiftig" sted, i det øyeblikk han får vite at det finnes en mengde infusorier i vannet som benyttes "både til indvortes og udvortes". Spørsmålet er: Finnes det vann i naturen som er fritt for infusorier? Svaret er: kun i ytterst få tilfeller.
Infusorier eller flimmerdyr er encellede organismer som oppstår idet døde plantedeler kommer i vann, noe som betyr at nesten alt vann, både saltvann og ferskvann, inneholder infusorier. Vannet i badeanstaltens sjøbad og vannforsyningen som kommer fra et vann som ligger i en viss høyde over byen, vil nødvendigvis inneholde mye infusorier.
Ibsen røper ikke hvilke spørsmål doktor Stockmann stilte universitetet da han sendte inn vannprøvene. Ett alternativ er at han bare bad om svar på hva vannet faktisk inneholdt. I så fall har Stockmann selv tolket resultatene, og da er det hans kunnskap, eller mangel på sådan, som avgjør om tolkningen er pålitelig. I innlegget 23.2.19 viser jeg at Stockmanns uttalelser i helsespørsmål speiler en eldre tids medisin der magien spilte en viktig rolle sammen med forestillinger fra antikken. Det er ingenting som tyder på at han har holdt seg oppdatert på utviklingen innenfor sitt fag medisinen; trolig har mesteparten av kreftene gått med til å utpønske opprørske prosjekter i kategorien luftkasteller. Dersom det er doktoren selv som har tolket svaret fra universitetet om innholdet i vannprøvene, bør dette gjennomgås kritisk.
Flere detaljer kan tyde på at doktor Stockmann har forvekslet infusorier med bakterier. Et annet viktig spørsmål som skal belyses, er: Hvor er det blitt av brønn- eller kildevannet som ethvert kurbad med respekt for seg selv kunne tilby sine gjester? Riktignok får vi høre om et brønnhus, men aldri om noe brønn- eller kildevann hvis helbredende magi ligger til grunn for hele kurbadideologien.
Maria Magdalene kilde (Dragstrup kirke, Jylland).