Kommentarer til Den politiske Kandstøber XIX
I 1721, samme år som uroppførelsen av Den politiske Kandstøber, utkommer "Democritus og Heraclitus (Satyra 1)", der flere motiver fra komedien kan gjenkjennes, deriblant st. Gjertrud-tradisjonen (jfr. innlegget 16.6. og tolkningen av "Geske", navnet til mester Hermans kone, som en hentydning til st. Gjertrud og gjertrudsfuglen).
Satiren er angivelig sett gjennom blikket til de motsatte karakterene Heraclitus og Democritus, der den ene er gråtferdig, den andre lattermild på menneskets vegne. Holberg innleder med Heraclitus' synsvinkel og peker på det paradoks at mennesket som er skapningens herre, har en sjel og ligner mest på Gud, overgår dyrene langt i onde handlinger. Fordi mennesket er grumt eller grusomt, må det kunne straffes med galge, kak, ris etc. og være underlagt lover. De grumme lover er hugget i stein. Frihet kan ikke innføres blant menneskene, for da ville brutaliteten utfolde seg; bror trekke sverdet mot bror; far krige mot sønn og sønn mot far. Når riset er brutt, ser man straks menneskene svømme i menneskeblod; idet Moseloven mister sin makt, blir Guds egen stad til en røverkule. En rekke dårlige egenskaper ramses opp: hat, hovmod, grådighet og herskesyke. Det er verdt å merke seg at Holberg vektlegger betydningen av øvrigheten, men at herskesyke, her nevnes Aleksander den store som eksempel, inngår blant de menneskelige egenskaper som fordrer lov og tukt. For å vise eksempler på menneskets ubarmhjertighet, tyranni, morderlyst, rovgriskhet og dess like trekker Holberg frem verdens beste sted, Roma, som er "en Zirat for andre steder". Til tross for at byen er "poleret", finnes her "al uteerlighed". Siden granskes Roma under pavens regime, der man slår folk i hjel og synder på en "nettere" måte enn tidligere. Det som er mest beklagelig ut fra Heraclitus' synsvinkel, er likevel at mennesket bruker så liten tid til å tenke på det som forestår, nemlig tilværelsen i det hinsidige. Til tross for at livet er så kort, er det det verdslige som opptar mennesket; vi tenker ikke på "vor rette boelig-sted", himmelen.
Etter omtalen av grekernes navngjetne filosofer, enkelte statsmenn og helter skriver Holberg at Democritus ville gå i rette med dem alle sammen, enten fordi de er dumme som aper, forvolder andres død eller lar seg lede av varsler. Så kunne man tenke at det stod bedre til i dag, men her ville Democritus være uenig. I de berømmelige byene Roma, Madrid og Paris står overtroen stadig ved lag i form av helgendyrkelsen; "raadne been" tilbes. Dette synspunktet leder tilbake til Democritus' klage over at mennesket vier det dennesidige livet, som er forgjengelig, mest oppmerksomhet og glemmer sjelens frelse.
Naar jeg i saadan stad seer raadne been at dyrkes,
Naar for en Hofte af St. Caspar, Melchior,
Man ligger Næsegruus, og sig for Brystet slaar
Naar man giør stor allarm, med alle Klocker ringer,
For en St. Jørgens Legg, for en St. Gertruds finger,
Jeg ej begriber, hvi de Gamle man beleer;
Den gamle Rom var gal, den nye ey bedre er;
St. Gertrud nevnes her som illustrasjon av den katolske tilbedelsen av menneskets forgjengelige del, kroppen. Men slik det også fremgår av passasjen, er det forgjengelige - eller fordervelige - omgitt eller tildekket av festivitas. Og selv om bare klokkeringing nevnes, kan man se for seg en prosesjon der en knokkelfinger prydet med gull eller edle stener bæres i et relikvieskrin av glass for å motta folkets hyllest.
Mon dette er fingeren til Johannes døperen?
Betydningen av st. Gertruds finger i ovensiterte linje fremtrer som en parallell til min tolkning av det gamle uttrykket "Glansen/forgyllingen er gått av st. Gertrud" i innlegget 16.6. Mester Hermans kone Geske, et fordervelig menneske, synlig preget av tidens ubønnhørlige gang; barnefødsler og strev, skal stases opp; forgylles, kunne man si.
forts.
Bloggen vil ta en liten pause mens jeg er i København for å studere kopiene av Karel van Mander IIs gobeliner på Frederiksborg. Det er svært få bilder av disse kopiene på nettet; etter hvert vil jeg poste mine egne bilder fra besøket.