Det lærde Holland

onsdag 25. oktober 2017


Dagens facebook-innlegg (redigert)


Å SKYTE DE BJØRNER NI ... 

I 1883, året før utgivelsen av Vildanden, utkom Asbjørnsen og Moes illustrerte Eventyrbog for Børn (første hefte), et verk som er blitt stående som et lysende eksempel på norsk bokillustrasjon. Det er kjent at Ibsen skaffet seg boken. Med illustrasjonsløftet for de norske folkeeventyrene, der flere av de mest betydningsfulle malerne bidrog, befinner vi oss i brennpunktet for Ibsens lidenskap, billedkunst. En lidenskap som har sine røtter i et avlukke på Venstøp mer enn førti år tilbake i tid. Den første illustrerte eventyrutgaven, Norske Folke- og Huldre-Eventyr, ble utgitt i 1879Bøker med bilder i er et sentralt tema i Vildanden

Gamle Ekdal, forhenværende storskytte, lystig løytnant og slurvete skogoppmåler (annen akt): "(...) Men tør nok sige, jeg har været en glup jæger, jeg. Bjørn har jeg også skudt. Har skudt hele ni."
Historien refererer til skytten, forstmannen og eventyrsamleren P.C. Asbjørnsens "Matthias Skytters Historier":

"Han (Matthias Skytter) pratet om alt mulig, om jakt og jaktvesen, og om hvor urimelig det var at Ola Gjørtier, som var Gjerdrum-sokning, skulle sette opp fuglestokker i Solbergmarka; dertil fikk jeg historien om de ni bjørnene som Matthias skulle ha skutt, hans reise til Hallingdal da presten flyttet, og en mengde bare altfor sanne bemerkninger om hvor ille og ufornuftig Gjerdrumsokningene fór med almenningen sin, og meget mere som jeg nu ikke minnes."
Ekdals tyvhugst, som førte til dom og fengselsstraff, refererer generelt til Asbjørnsens kamp mot "tyvhugsttrollet", der allmenningen var et sentralt begrep, og spesielt til saken mot proprietær Jens Nicolay Jenssen.
Under nasjonalromantikken var skytten med bakgrunn i bondekulturen et kjært ikon. Bilde t.v.: Johan Fredrik Eckersberg, "En Bjørnejagt". Bilde t.h.: Adolph Tidemand, "Bjørnejægernes Hjemkomst". Begge trykket i Christian Tønsberg, "Norske Folkelivsbilleder" II, 1858. Ibsen har skrevet tekst til to av "folkelivsbildene" i dette bindet: Tidemands "Et Gravøl" og Knud Bergsliens "En "Brudevielse". Både Eckersberg og Tidemand var blant illustratørene av Asbjørnsen og Moes eventyrsamlinger.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar