Det lærde Holland

onsdag 8. august 2018

Dagens facebook-innlegg


ÅR BYGNINGER RIVES, GÅR HISTORISK KUNNSKAP TAPT
Bildet til venstre viser Pipergården / Rådhusgaten 15. Fotoet er fra 1890-tallet, samme tiår som gården ble revet. Den er oppført som leiegård i 1765 av rådmann Johan Piper med svimlende fire etasjer og var en periode Christianias høyeste bygning; Piper tenkte vel på leieinntektene. Han hadde drevet skjenkestue i Rådhusgaten 7, som var byens rådhus fra 1733. Men etter at Mathias Hansen Stub ble utnevnt til politimester og fikk lokaler i Rådhusgaten 7, mente denne det ikke sømmet seg at rådmannen drev utskjenking på "rådstuen". Piper tapte saken, og etter noen år måtte han jommen rive fjerde etasje i leiegården. Kanskje ikke folk gadd å bo et sted der de måtte gå opp i fjerde etasje med vannbøtter fra posten nede på gaten (eller torvet)?
Det er blitt hevdet at Piper ikke bygde fire, men tre etasjer, ettersom han skal ha benyttet første etasje i bygningen som stod der på forhånd. Denne skal ha vært i mur og tilhørt den eldste byggefasen i Kvadraturen, mens de tre øvre etasjer var i bindingsverk. Hvis dette medfører riktighet, er deler av bygningen fra Christian 4s tid.
I Pipergårdens øverste etasje leide Paul Botten-Hansen to store værelser, og her var det jevnt tilsig av representanter for byens kulturelite, deriblant Bjørnson og Asbjørnsen. Leiligheten ble kalt for Holland, og her hadde også Det lærde Holland, der Ibsen deltok sammen med fire andre - verten inklusive - møtested. Holland var gjerne utgangspunkt for fuktige runder på nabolagets skjenkesteder, som Hotel d’Angleterre og Engebret Christoffersen.
Det er sannsynlig at Pipergården, som huset Botten-Hansens bindsterke bibliotek og var møtested for "hollendere" - som ikke var hollendere - inngår i bakgrunnen for gården der familien Ekdal holder til på loftet, hvor det er store skap med gamle bøker. Bøkene står igjen etter "den flyvendes Hollænderen" - som underlig nok ikke var hollender. Det er liten tvil om at den gamle sjøkaptein er gjenferdet til Christian 4, som har seilt på havet med store skip, bygget kirker og slott, anlagt byer og stukket ut gater, deriblant i Kvadraturen.
Det er ikke lett å finne bilder av Pipergården, men på et stikk som er trykket i "Norsk Illustreret Kalender", 1855, der Botten-Hansen var redaktør, kan toppen av den ene gavlen anes bak Rådhusgaten 17. Stikket er etter en tegning av Rådmannsgården, der Universitetsbiblioteket holdt til 1811-1851.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar