Det lærde Holland

lørdag 27. januar 2018

Paul Botten-Hansen, Norske Mysterier (1851) VI / Holbergs "Libr. III. Epigramm. 82" (Moralske Tanker, 1744) IX


Av historien til Den romerske republikk trekker Holberg slutningen at samdrektighet på lederplan ikke er av det gode. Den gang uenighet rådet blant de "store Hoveder", opplevde folket riktignok store ulykker, men det ble langt flere da fred og enighet ble sluttet mellom de samme hoder. 

"De Borgerlige Kriges U-eenighed endtes med Triumviratets eller ved 3 tvistende Anføreres Foreening. Men paa denne Fred fulte Landflygtighed, Mord, Friheds Forliis og Republiqvens Undergang, saa at dette Triumvirat, som førte Navn af Republiqvens Istandsettelse, synes heller at være stiftet for at befodre dens Ødeleggelse."

Det første triumvirat ble dannet i 60 f.Kr. av Caesar, Pompeius og Crassus. Etter sistnevnte triumvirers død styrte Caesar først som valgt diktator, siden som diktator på livstid og deretter som imperator. Det andre triumvirat ble dannet i 43 f.Kr. av Antonius, Octavianus (Caesars grandnevø og adoptivsønn) og Lepidus. I 36 f.Kr. ble Lepidus eksilert av Octavian, og i 30 f.Kr. beseiret Octavian Antonius. Dette var innledningen til det romerske keiserdømme. I det ytre beholdt Octavian, som tok navnet Augustus (den opphøyde), republikken, men i praksis styrte han Romerriket som enevoldsfyrste. 

I denne korte passasje om Romerrikets historie ser det ut til at Holberg beklager utviklingen fra den gamle republikken den gang Senatet hadde en viss makt til keiserdømmet da all makt lå hos fyrsten. På bakgrunn av den tidligere gjennomgang av "Epigram 82" er det nærliggende å trekke linjen til utviklingen i Danmark, hvor makten opprinnelig var fordelt mellom Riksrådet og kongen frem til innføringen av eneveldet i 1660 (jfr. tidligere blogginnlegg). En slik parallellføring må leses mellom linjene. Det eneste Holbergs skriver, er: "Jeg vil ikke tale om andre Ting, hvorpaa man kand anføre utallige Exempler af Historier (...)" Det finnes altså mange eksempler fra historien nettopp på utviklingen av maktens konsentrasjon i én person. 



            








En tenkt fremstilling av Senatet under Den romerske republikk. 




                                              Det andre triumvirat.




                                                Keiser Augustus.

     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar